Naturlig-overnaturlig

Seks dager senere tok Jesus med seg Peter, Jakob og hans bror Johannes og førte dem opp på et høyt fjell, hvor de var alene. Da ble han forvandlet for øynene på dem. Ansiktet hans skinte som solen, og klærne ble hvite som lyset. Og se, Moses og Elia viste seg for dem og snakket med ham. Da tok Peter til orde og sa til Jesus: «Herre, det er godt at vi er her. Om du vil, skal jeg bygge tre hytter, en til deg, en til Moses og en til Elia.» Mens han ennå talte, kom en lysende sky og skygget over dem, og en røst lød fra skyen: «Dette er min Sønn, den elskede, i ham har jeg min glede. Hør ham!» Da disiplene hørte det, kastet de seg ned med ansiktet mot jorden, grepet av stor frykt. Men Jesus gikk bort og rørte ved dem og sa: «Reis dere, og vær ikke redde!» Og da de løftet blikket, så de ingen andre enn ham, bare Jesus.

Der er fem høydepunkter i denne teksten.

  1. Jesus forvandles foran øynene på dem.
  2. Moses og Elia dukker opp, selv om de tidligere var døde.
  3. Peter vil bygge hytte til dem.
  4. Gud snakker direkte til dem alle, og sier høyt og tydelig hvem Jesus er.
  5. Alt blir som før, nesten.

Punkt 1, 2 og 4 havner i boksen for det vi i moderne språk kaller «overnaturlig».
Punkt 3 og 5 er i boksen helt typisk menneskelig forvirring i møte med «overnaturlige» hendelser.

Hva vi putter i boksen «overnaturlig» varierer veldig. Så snart vitenskapen har klart å finne ut hva som «egentlig» skjer, er det ikke lenger mystisk og uforståelig, så flyttes ting fra «overnaturlig» til «naturlig»

Eksempler på tidligere overnaturlige ting: drømmer, søvngjengeri, lyn og torden, stjerneskudd, sol og måneformørkelse, epilepsi, angst, hallusinasjoner, elektrisitet, utviklingshemming, svangerskap og spontanabort.

Men noen ganger går det andre veien. Man har forklart noe uforklarlig inn i naturligboksen, men så viser det seg å ikke være så enkelt likevel.

Eksempler på dette; DNA, The big bang, atomets oppbygging, lys, energi, liv, kreft, død, universets innhold, nær døden opplevelser.

Selv om noe overnaturlig ble naturlig, men likevel ikke helt kan forklares, så havner det ikke tilbake i overnaturligboksen, merkelig nok. Det havner i en boks midt i mellom, hvor man tror og synser og tester og lager teorier.

Når man opplever noe overnaturlig, noe vi ikke har lært noe om, enda, så blir man ofte litt satt ut. Man kan bli redd som disiplene ble, forvirret, skeptisk, supergira eller prøve å få det over i naturligboksen så fort som mulig. Slik som Peter her, han tar den praktiske, jordnære løsningen med hytteprosjekt.
En slik opplevelse kan være vanskelig nok å tro på, selv om det er du selv som opplever det.

Likevel finnes det utallige historier gjennom tidene fra folk som har sett Jesus på uforklarlig vis. Opplevelser som ikke har havnet i vår, litt trange «naturligboks» men som like fullt er opplevd og fortalt om. Opplevelser som har forandret folks liv.

(også publisert i Avisa Nordsalten)

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: